Ook als zelfstandige heb je na een actieve loopbaan recht op een rustpensioen. De wettelijke pensioenleeftijd is 65, maar je mag eventueel vroeger of later met pensioen gaan. Zet je je beroepsactiviteiten stop? Dan betaal je geen sociale bijdragen meer. Blijf je na je pensioen aan de slag? Dan betaal je wel bijdragen én behoud je je pensioenuitkering – soms is dit op voorwaarde dat je inkomsten begrensd zijn. Acerta helpt je met pensioen opbouwen, plannen, berekenen en aanvragen.
Als zelfstandige bouw je pensioen op via je sociale bijdragen. Een bescheiden appeltje voor de dorst, dat je best aanvult met fiscaal voordelige formules zoals het VAPZ of de IPT. Benieuwd hoe je je pensioen als zelfstandige opvijzelt? Check interessante spaarformules.
Wanneer ga je met pensioen als zelfstandige? Wat is een volledige loopbaan? Hoeveel bedraagt je uitkering? Op al deze en andere cruciale vragen vind je hier het antwoord. Zo bereid je je vandaag goed voor op morgen. En neem je onderbouwde beslissingen om je pensioen te plannen.
Je pensioen berekenen? Dat doe je niet in een-twee-drie. Want het hangt af van meerdere factoren, zoals de lengte van je loopbaan en de hoogte van je beroepsinkomen. Je dient je loopbaan bovendien te staven; en in sommige gevallen kan je studiejaren regulariseren. Meer weten over je pensioen berekenen? Je leest het op deze pagina.
Je pensioen aanvragen is niet altijd noodzakelijk. Bijvoorbeeld als je op de wettelijke leeftijd met pensioen gaat en je hoofdverblijfplaats in België is. Voor vervroegd of verlaat pensioen dien je wél een aanvraag in: bij je gemeentebestuur, het RSVZ of online via www.pensioenaanvraag.be.
Ontdek meer over je pensioen aanvragen, echtscheidings- en overlevingspensioen.
Heb je vragen over je pensioen als zelfstandige? Dan kan je bij onze experten terecht voor pensioenadvies op maat!
Succesvol ondernemen als zelfstandige? Dat is de juiste vragen stellen. Acerta is er voor al de antwoorden.
Bekijk al onze dossiers voor zelfstandigen