Startvoorwaarden
Ja, je wordt je eigen baas, maar niet zomaar. Aan welke voorwaarden moet je voldoen vóór je mag starten? Hoe zit het met leeftijd, kennis bedrijfsbeheer, vergunningen,… ?
Heb je een goed idee en wil je ervoor gaan? Uitstekend! Dat betekent nog niet dat je morgen de deuren van je nieuwe zaak open zwiert. Je moet aan een aantal startersvoorwaarden voldoen en bewijzen dat je over voldoende vaardigheden bezit om je zaak te starten. We geven je een overzicht met links naar meer info. Afvinken maar!
In de meeste gevallen moet je 18 jaar zijn om te beginnen met een zaak. Maar er zijn uitzonderingen.
Denk je eraan om in België een zaak te starten, maar heb je niet de Belgische nationaliteit? Dan zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden.
Voor sommige beroepen moet je aantonen dat je over de juiste vaardigheden beschikt. Hoe ga je te werk?
Een zaak of onderneming starten, doe je best met kennis van zaken. Een grote stap in de goede richting van een succesvolle zaak is de kennis van het bedrijfsbeheer. Het Vlaams Gewest en Brussels Gewest hebben beslist om het aantonen van deze kennis bij de inschrijving in de KBO niet meer verplicht te maken, maar raden starters wél aan om deze kennis te verwerven. Start je je zaak in Wallonië, dan zal je toch nog moeten beschikken over de kennis van het bedrijfsbeheer. Voor niet-handelsactiviteiten zoals een vrij beroep geldt dit meestal niet.
Sommige beroepen zijn gereglementeerd. Dan moet je kunnen aantonen dat je over de nodige beroepskennis beschikt. Dat is bijvoorbeeld het geval als je een zelfstandige activiteit uitbouwt in de bouw. Idem dito als je kiest voor een vrij beroep. We geven je meer uitleg.
Iets waar je zeker op tijd aan moet denken, nog vóór je een vliegende start neemt? Vergunningen! Zorg ervoor dat je helemaal in orde bent met de nodige erkenningen, toelatingen, registraties en meldingen. Hoe weet je of je alle vereiste vergunningen op zak hebt? Je hulplijn heet Acerta.
Je hebt heel wat vergunningen nodig om een horecazaak te starten. Bovendien zijn een aantal criteria en vergunningen specifiek per gemeente waar je je zaak vestigt. De beste aanpak? Informeer je eerst en stap dan naar een ondernemingsloket zoals dat van Acerta. Wij helpen je verder!
Een machtiging ambulante handel, beter gekend als een leurkaart, heb je nodig als je goederen verkoopt buiten je vestiging. Wat houdt dat precies in en wat moet je doen?
Hoe maak je het onderscheid tussen een werknemer en een zelfstandige? We leggen het verschil uit tussen beide statuten.
Bereid je start voor met alle info op één plaats. Met het gepersonaliseerd en op maat gemaakt stappenplan lanceer jij vlot je carrière als zelfstandige.
Vul hier je persoonlijk stappenplan in!